søndag 20. november 2011

Work shop dag 4 - 17.november - Rió Blanco Chiquito

Dagen startet med oppmøte på skolen, derfra reiste vi med biler gjennom et flott kulturlandskap til en bonde som driver økologisk. Før bonden orienterte oss om fordelene sa han at første bud er å være tålmodig, endrer man jordbruket fra kjemisk til organisk tar det tid for jorda å "akseptere" det. Han viste oss en kompost han har laget hvor meitemarken gjør en viktig jobb, og hvordan jorda blir seende ut etter at kompostprosessen er ferdig - dette er jord som inneholder mye næring og gir bedre avlinger. Vi fikk også sett på store flotte tomater og paprika dyrket i drivhus.

Etterpå dro vi for å lage to ulike komposter på egen hånd, begge forskjellige fra den vi laget den første gangen. Vi startet med å lage en slags kompostbinge av sukkerrør, deretter la vi på aske og på innsiden la vi plast. Så startet vi selve komposten med et lag tørkede blader for å tilføre den nitrogen, deretter ble det lagt på hønsemøkk for å tilføre fosfor, så la vi på gress/grønne blader, deretter tørkede blader (delvis fra mais), så ble det vannet rikelig før vi la på et nytt lag med aske. Alle elementer må med, men rekkefølgen på lagene er ikke så viktig fikk vi vite. Det tar forholdvis lang tid før denne komposten brytes ned.

Så gikk vi over til å lage hurtigkompost, hvor første lag var aske, deretter jord (nitrogen), tørkede blader (som lignet mer på bark hjemme), hønsemøkk, hakkede grønne blader, tørkede maisblader, aske, vann osv så ble hele komposthaugen spadd i og fullstendig endevendt, underveis ble det tilført mere vann. Helt til slutt la vi på "plastsekker" for å holde på fuktigheten. For at hurtigkomposten skal brytes ned til jord raskt må den vendes fra side til side morgen og kveld de første 7 dagene, deretter en gang daglig.

Deltagerne som denne gangen bestod av bønder deltok engasjert med mange spørsmål til kursleder som svarte godt for seg.

Avslutningsvis vil vi legge til at dette har vært en lærerik tur hvor vi fra nord har deltatt på lik linje med deltagerne fra sør, vi reiser m.a.o også hjem med ny kunnskap i bagasjen.

Dette er siste innlegg fra Guatemala, takk for oss! Følg oss videre på bloggen etter hjemkomst...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar